Historie badminton

Het oudste materiaal dat over badminton is gevonden wordt op ongeveer 2000 jaar oud geschat. Dit zijn tekeningen die ontdekt zijn in holen in India. Hierop is een soort badminton te zien. Ook in overgebleven geschriften werd een spel beschreven waarbij men een “vliegend voorwerp” naar de tegenstander sloeg. Dit bestond uit een gewicht of een vrucht waaraan veren bevestigd waren. Het voorwerp werd dan met de handen en de voeten in de lucht gehouden.

historie-1

In het begin van de eerste eeuw was het spel erg populair in China. Hier werd geslagen met geldstukken waaraan dan kippenveren bevestigd waren. In de 16e eeuw werd het vooral door kinderen in Engeland veel gespeeld. Een eeuw later had het spelletje zich verspreidt over diverse Europese landen waar het door de rijkeren beoefend werd. Het bestond er simpelweg uit dat een shuttle over en weer werd geslagen zonder de grond te raken. In Frankrijk heette het: “Jeu de longue plume”. Vandaar dat we het ook wel pluimbal noemen.

Als sport werd badminton in Europa geïntroduceerd door Engelse officieren die in India gelegerd waren. Zij hadden daar kennis gemaakt met het spel ’Poona’ (genoemd naar de stad Poona, ongeveer 50 km ten zuid-oosten van Mumbai) dat daar al eeuwen lang gespeeld werd. Rond 1870 werd het in Engeland intensief beoefend op het landgoed van de Hertog van Beaufort, in Gloustershire. De naam van het landgoed was ’Badminton’ en daar heeft de sport zijn naam aan te danken.

historie-2

De eerste spelregels verschenen in 1877 in boekvorm. Deze waren gemaakt door kolonel H.O. Selby. Het zou echter nog wel even duren voordat overal deze regels toegepast werden. Badminton was destijds voor de elite, waarbij het sociale gedeelte erg belangrijk was. Het ging dus niet alleen om de puntjes, maar ook om de thee, de broodjes en de cake. De spelregels werden in de loop der jaren geregeld gewijzigd. Oorspronkelijk werd het buiten gespeeld, maar in Engeland werden grote zalen van landhuizen gebruikt. Het veld had een vorm van een zandloper, doordat deuren tussen ruimtes weggehaald werden. Het zou nog even duren voordat er sporthallen waren, zoals wij die kennen

De eerste badmintonbond, de Badminton Association of Engeland, werd opgericht in 1893. De Nederlandse Badminton Bond volgde in 1931 en sinds 1934 kennen we de Internationale Badminton Federatie. Badminton was in 1992 in Barcelona voor het eerst te bewonderen als Olympische sport. De eerste (en tot nu toe enige) Olympische medaille voor Nederland werd in 2004 gehaald door Mia Audina, zij won het zilver in het damesenkelspel.